История на училището

Влез и разгледай презентация за училището >>

Село Йон Братияну /село Хитово/ е застроено през 1932/33 година от македонци /цинцари/, колонисти. Строежът е завършен в по-голяма степен през 1935 година.

През 1936 година е открито румънско училище, което се помещава в частна къща. За учител била назначена Мария Ницескова- румънка. Тя учителства една година. На другата година- 1937 е назначен за учител Георги Занфиреску, който учителства до 1939 година. Последен румънски учител Георги Попеску.

На 25.ІХ. 1940 година според договора в град Крайова Южна Добруджа бе върната на България. Българите живеещи в Северна Добруджа са изселени в България, от македонците- колонисти отиват на техните места. Изселените българи се настаняват на тяхно място.

Моментът е и тържествен, и трагичен. Стада овце, крави, коне пътуват дни и нощи към неизвестни места. Точат се кервани с хора оставили всичко в родните места в останалата в румънска територия Северна Добруджа. Но все пак всички се радват, че отново живеят под разветия български трибагреник .

В село Йон Братияну се настаняват хора от село Бещепе, Тулчанска околия и от село Нонтаж, Кюстендженска околия. Това става през есента на 1940 година. Обстановката е такава: къщите нямат врати, нямат прозорци, няма дърва, няма храна за хора и животни. Водата се носи от чешмите западно от селото между селата Алцек и Хитово. Въпреки всичко, желанието за просвета е по-голямо и в тези тежки дни тука отваря вратите си българското училище на 22.02.1941година.

Първата учителка в село Хитово, назначена да учи българчетата на български език е Надежда Ангелова Дечева от град Чирпан. Тя е със завършена реална гимназия. Училищна сграда няма и затова се ползва частна къща. Учителката учи всички класове на българско четмо и писмо, а също и на български език, тъй като в Румъния им е било забранено да говорят майчиния си език. Те са на различна възраст и с интересно облекло- момчетата с рунтави калпаци, а момичетата със забрадки. Това, което ги обединява, е желанието да се научат да четат и пишат на родния си език .